Tuky

Tuky sú najkoncentrovanejším zdrojom energie, poskytujú dvojnásobné množstvo energie než bielkoviny a sacharidy.

Tuky sú dôležitou stavebnou zložkou našich buniek, vrátane buniek mozgu, ktorý až zo 60 % pozostáva z tukov. Podieľajú sa tiež na správnej funkcii a tvorbe mnohých hormónov. 

V potrave je tuk nosičom vitamínov A, D, E a K a podporuje ich vstrebávanie v čreve. Naše telo nedokáže produkovať polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA), kyselinu linolovú (LA) a kyselinu alfa-linolénovú (ALA), preto ich musíme prijímať z potravy. Esenciálne mastné kyseliny sa podieľajú na dôležitých procesoch v tele vrátane zrážania krvi, hojenia rán a zápalových procesov.

Aké oleje a tuky uprednostňovať?

  • kvalitné rastlinné oleje na tepelnú úpravu (panenský olivový, repkový, sezamový, avokádový), kvalitné rastlinné oleje do studenej kuchyne (ľanový, orechový, makový)

  • nepražené a nesolené orechy a semená, avokádo, maslo, kvalitný (značkový) margarín, predovšetkým na báze olejov ako je repkový, olivový alebo avokádový

Aké oleje a tuky konzumovať menej často?

  • prepálené a upravované na vysokých teplotách (prudké smaženie, vyprážanie, grilovanie), čiastočne stužené, tzv. hydrogenizované oleje a tuky (produkty, ktoré ich obsahujú), pražené a solené alebo nevhodne skladované orechy, semená, oleje a tuky

  • lacné, nekvalitné stužené rastlinné tuky alebo margaríny na pečenie a výrobky, ktoré ich obsahujú (cukrovinky z lístkového cesta, cenovo veľmi výhodné sladkosti a keksy s polevami a tukovo-krémovými náplňami)

Pomáha nízkotučná strava k redukcii hmotnosti?

Pri snahe o redukciu energetického príjmu a následne hmotnosti je výhodné znížiť práve príjem tukov. Mnoho ľudí totiž často prekračuje denný doporučený príjem, ktorý by mal tvoriť 30% celkového príjmu energie. To je približne 60g u zdravého dospelého s normálnou hmotnosťou.

Vhodné je napríklad uprednostniť menej tučné varianty mliečnych výrobkov, či zvedomiť si, aké množstvo tuku používame na varenie, ideálne používať lyžicu na odmeranie. Nie je ale ani cesta znižovať príjem tukov na minimum, vzhľadom na ich dôležitú funkciu v organizme.

Zistite viac o jednotlivých zložkách potravy

V krátkych článkoch vám priblížime, čo jednotlivé zložky v tele robia a prečo sú potrebné. Zistíte tiež, čo je odporúčané konzumovať častejšie a čo naopak menej často.

🥑 Tuky
🧁 Sacharidy
🍗 Bielkoviny
🫜 Ovocie a zelenina

Téma

články

Načítava sa...